همایش «تأمین مالی تولید:از بنگاهداری به بنگاهسازی» با حضور مقامات ارشد حوزه اقتصاد کشور برگزار شد وسخنرانان حاضر در این رویداد، یکصدا بر عبور بانکها ازبنگاهداری به سوی بنگاهسازی و تامین مالی تولید تاکید کردند.
به گزارش اقتصاد و بیمه از روابط عمومی بانک ملی ایران، همایش «تأمین مالی تولید: از بنگاهداری به بنگاهسازی»، روز شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ با حضور مقامات ارشد کشور از جمله رئیس مجلس شورای اسلامی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس کل بانک مرکزی و مدیران عامل بانکها، در سالن همایشهای بانک ملی ایران برگزار شد.
این همایش با هدف بررسی چالشها و راهکارهای تأمین مالی تولید و انتقال بانکها از بنگاهداری به بنگاهسازی، نقطه عطفی در سیاستهای اقتصادی کشور و به خصوص تاکید مقام معظم رهبری در خصوص خروج بانکها از بنگاهداری به شمار میرود.
هدف از برگزاری همایش «تامین مالی تولید؛ از بنگاه داری به بنگاه سازی»، علاوه بر هماندیشی و همافزایی مسئولان، پژوهشگران و اساتید اقتصادی بررسی موضوع راهبردی خروج بانکها از بنگاهداری و ادامه روند بنگاهسازی و ارائه راهکارها و رهیافتهای جدید در این مقوله است.
در این همایش نقش نهادهای تامین مالی در توسعه تولید، ظرفیت های موجود در اقتصاد ملی با تاکید بر روش ها و ابزارهای نوین برای تامین مالی تولید، تکنولوژیهای نوین در تسهیل تامین مالی و توسعه کسب و کارهای تولیدی، مدیریت نقدینگی و ناترازی مالی برای تامین مالی پایدار تولید مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
بانکها باید در مسیر تقویت تامین مالی بنگاهها گام بردارند
ابوالفضل نجارزاده مدیرعامل بانک ملی ایران و رئیس شورای هماهنگی بانکها، در سخنرانی خود در همایش «تأمین مالی تولید: از بنگاهداری به بنگاهسازی» از برگزاری این همایش بهعنوان نقطه عطفی در اصلاحات نظام بانکی کشور یاد کرد و اظهار داشت: بانکها باید برای رسیدن به هدف تقویت تولید و اقتصاد ملی، مسیر تأمین مالی بنگاهها را تغییر دهند.
وی تأکید کرد: نظام بانکی کشور باید به سرعت از بنگاهداری خارج شده و به سمت بنگاهسازی و تأمین مالی پایدار حرکت کند.
نجارزاده در ادامه افزود: هدف ما تقویت بنگاهها و تسهیل تأمین مالی آنهاست و بانکها باید با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی و با استفاده از تمام ظرفیتهای خود، در این مسیر گام بردارند.
رئیس شورای هماهنگی بانکها در خصوص اهداف این همایش نیز توضیح داد: این رویداد فرصتی برای همافزایی بین متخصصان و مسئولان دولتی فراهم آورده تا ضمن بررسی مشکلات موجود، راهکارهای عملی برای تسهیل در فرآیند تأمین مالی بنگاهها را ارائه دهند.
پایان بنگاهداری بانکها و آغاز دوران تأمین مالی تولید
عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی، در سخنرانی خود در این همایش به اهمیت قانون تأمین مالی تولید اشاره کرد و گفت: امسال، آخرین سال بنگاهداری بانکهاست و در سال آینده از بانکها خواسته خواهد شد تا بهطور کامل از بنگاهداری خارج شوند.
وزیر اقتصاد با اشاره به مشکلات موجود در بخش تولید و اقتصاد کشور، از جمله تورم بالا و بیثباتی اقتصادی، تأکید کرد که برای تحقق رشد اقتصادی پایدار، باید به اصلاحات اساسی در سیاستهای اقتصادی و ساختارهای تأمین مالی بپردازیم.
همتی همچنین از تصویب قانون تأمین مالی تولید در سال گذشته خبر داد که به گفته وی، این قانون میتواند به حل مشکلات مالی واحدهای تولیدی کمک کند.
وی افزود: این قانون، ابزارهای جدیدی برای تأمین مالی تولید و کاهش فشارها بر سیستم بانکی فراهم میآورد، بهطوری که دیگر نیازی به فشار به بانکها برای تأمین مالی بنگاهها نخواهیم داشت واجرای این قانون میتواند به رشد اقتصادی کمک کند، مشروط بر اینکه توجه ویژهای به ابزارهای پیشبینیشده در آن شود.
همتی در نهایت بر لزوم استفاده از روشهای نوین تأمین مالی و تقویت بخش خصوصی در این زمینه تأکید کرد و افزود: نباید تنها به منابع نفتی برای رشد اقتصادی وابسته باشیم.
۹۲ درصد از تأمین مالی در کشور از طریق نظام بانکی انجام میشود
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، نیز در سخنان خود در همایش «تأمین مالی تولید: از بنگاهداری به بنگاهسازی» به لزوم تنوع در روشهای تأمین مالی و کاهش فشار
بر نظام بانکی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، ۹۲ درصد از تأمین مالی در کشور از طریق نظام بانکی انجام میشود، که این میزان، فشار زیادی به بانکها وارد میکند؛ اگر نتوانیم این تنگنای تأمین مالی را حل کنیم، نمیتوانیم به رشد اقتصادی ۸ درصدی برسیم.
فرزین در ادامه بر ضرورت استانداردسازی در نظام بانکی تأکید کرد و گفت: بانکها باید از کفایت سرمایه مناسب برخوردار باشند تا بتوانند تأمین مالی غیرتورمی را انجام دهند.
وی چالشهای ایجاد نقدینگی اشاره کرد و افزود: در شش ماه گذشته، ۱۲۰۰ همت نقدینگی جدید در اقتصاد ایجاد شده است که نیمی از آن در چرخه تأمین مالی تولید قرار گرفته است، اما بخش قابل توجهی از این نقدینگی در سایر بخشها نیز توزیع شده است.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین به طرحهای آتی بانک مرکزی برای تخصصی کردن بانکها و تمرکز آنها بر تأمین مالی بخشهای خاص اشاره کرد و گفت که این اقدام میتواند به بهبود کارایی نظام مالی کشور کمک کند.
آمادگی مجلس برای اصلاح قوانین موجود در راستای تقویت تولید و بهبود فرآیند تأمین مالی
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، در سخنرانی خود در این همایش بر لزوم اصلاح نگاهها و رویکردهای موجود در نظام اقتصادی کشور تأکید کرد و گفت: بانکها باید از بنگاهداری فاصله بگیرند و به تأمین مالی بنگاهها و پروژههای تولیدی بپردازند.
وی اظهار کرد: در زمینه واگذاری بنگاهها، بانکها با چالشهایی مواجه هستند که ناشی از فقدان شجاعت در تصمیمگیری و نبود اعتماد در خریداران است.
قالیباف ادامه داد: باید این نگاهها اصلاح شود تا بانکها بتوانند با اطمینان بیشتری بنگاههای خود را واگذار کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین از آمادگی مجلس برای اصلاح قوانین موجود در راستای تقویت تولید و بهبود فرآیند تأمین مالی خبر داد و گفت که در این زمینه، مجلس آماده است تا هرگونه اصلاحی را در سریعترین زمان ممکن انجام دهد؛ در صورتی که قوانین اجرایی شوند و مشکلاتی در آنها مشاهده شد، باید اصلاحات لازم بهسرعت انجام شود.
رئیس مجلس در نهایت بر اهمیت همافزایی و همکاری دولت و مجلس در راستای تقویت نظام بانکی و تولید تأکید کرد.
حرکت به سمت اصلاحات ساختاری در نظام مالی و تأمین مالی تولید
این همایش که با مشارکت مسئولان ارشد اقتصادی و کارشناسان حوزههای مختلف برگزار شد، بر لزوم تغییرات اساسی در ساختار نظام بانکی و تأمین مالی تأکید داشت. سخنرانان همگی بر اهمیت خروج از بنگاهداری بانکها و تقویت بنگاهسازی برای تأمین مالی پایدار تولید تأکید کردند که با توجه به چالشهای موجود در زمینه تأمین مالی، کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و استفاده از ابزارهای نوین برای تأمین مالی، این همایش گامی مهم در راستای تحقق اهداف اقتصادی کشور بهشمار میرود.
گفتنی است که در حاشیه این همایش، بازدید از مزار شهدای گمنام با حضور مقامات و شرکتکنندگان نیز انجام شد که یاد و خاطره شهدا را گرامی داشت و بر عزم و اراده راسخ مسئولان در خدمت به تولید و اقتصاد ملی تأکید کرد.